Brand Clarity - wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Blog Header.jpg

Brand Clarity : eenheid in je merk en al je uitingen

Eenheid in je merk betekent niets anders dan dat jouw merk als geheel werkt. Elk aspect van het merk, van de strategie tot de merkbeleving, alles is op één lijn. Om die eenduidigheid te bereiken is het belangrijk dat je de kern van je merk en de basiselementen ervan duidelijk definieert. Denk bijvoorbeeld aan de merkwaarden, je merkverhaal, je ideale doelgroep, je merkpersoonlijkheid of persona en je positionering.

Waarom is die eenduidigheid zo belangrijk?

Vertellen van je merkverhaal

Het eerste wat mensen willen weten over je merk is het verhaal erachter. Dit verhaal creëert een verbinding tussen je merk en je publiek. Verhalen vertellen is daarom een krachtig hulpmiddel. Als je het goed gebruikt, helpt het je om je publiek te beïnvloeden, vertrouwen op te bouwen en hopelijk ze je product of services te laten kopen. Hoe jouw merkverhaal eruit moet zien en hoe het verteld moet worden, is een belangrijke stap in het opbouwen van trouwe merkfans.

Daarnaast moet jouw doelgroep jouw merk gaan herkennen. En dat wordt lastig wanneer je niet steeds op dezelfde wijze communiceert.

Ken je doelgroep

Merken die proberen alles en iedereen willen aantrekken mislukken vaak. Omdat wanneer je aanbod en marketing niet op één bepaalde groep zijn gericht, voelt niemand zich aangesproken. En is het voor je publiek moeilijk om zich te herkennen en een aankoopbeslissing te nemen.

Het kennen en begrijpen van de juiste doelgroep geeft je de mogelijkheid om zich op hun behoeften te concentreren. Begrijpt je de pijnpunten van je publiek en biedt je een gerichte oplossing? Speel hier dan op in.

De persoonlijkheid en stijl van je merk definiëren

Mensen kopen van mensen. Hoe menselijker je merk is, hoe beter het te herkennen is voor jouw publiek.

Stap 1 is dus het toewijzen van karaktereigenschappen aan je merk. Op basis van deze karaktereigenschappen kies je vervolgens een bijpassende brand styling. Op deze wijze creëer je herkenning voor je doelgroep. En kun je beginnen met een band opbouwen. Weerspiegelt jouw brand style hoe je bekend wil staan? Zorg dan dat je in al je uitingen binnen dezelfde kaders blijft. Zo zorg je voor herkenbaarheid en herinnering. En door middel van herkenbaarheid en die gedenkwaardigheid zorg je weer voor een voorkeurspositie in het hoofd van je doelgroep. En daar wil je zijn.

Communiceren over wat jouw onderscheidende vermogen

Om echt impact te maken met jouw merk, moet je weten wat jouw producten of diensten uniek maakt. Kom je er zelf niet achter, vraag dan om je heen of huur een brand specialist in om het helder te krijgen.

Vertrouwen krijgen

Zodra je een duidelijk beeld bij jouw merkwaarden begint te krijgen, zul je zien welke enorme impact dit kan hebben. Het hebben van de kennis en het begrip over jouw merk geeft je een enorme boost in je uitstraling. Het biedt je houvast. Wanneer je niet duidelijk bent op de bovenstaande punten, zal communicatie onduidelijk zijn. Als je je ongemakkelijk voelt in situaties waarin je over jouw bedrijf merk en aanbod moet praten, weet je dat er iets moet veranderen. Je eerste uitstraling moet er een van trots zijn en je moet er 100% achter staan. Je publiek weet meteen wanneer dit niet het geval is. Als je zelf niet overtuigt bent, hoe wil je anderen dan overtuigen? Zodra je over deze duidelijkheid beschikt, kun je je merk gemakkelijk verkopen.

Focus bepalen

Focus en doel gaan hand in hand. Doordat je duidelijkheid hebt over je merk kun je het hogere doel zien en hier naartoe werken. Ook kun je je publiek op een dieper en persoonlijker niveau helpen. Om je doel te kunnen bepalen is het essentieel om een focus te behouden en de juiste beslissingen te nemen. En daarom dien je kaders te bepalen. Zodat je weet wat je moet doen en voor wie je het doet.

Wil je zelf je Brand Clarity Plan opstellen? Vraag dan het Brand Clarity Plan aan.