Wat betekent 'brand' eigenlijk en wat is het verschil tussen je merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie?

Blog Header2.jpg

Al die termen en ze lijken ook nog op elkaar. Verwarrend soms, niet?

Zelfs de meest doorgewinterde marketeers gebruiken soms de merkterminologie verkeerd.

Termen worden door elkaar gebruikt (bijvoorbeeld merkstrategie en communicatiestrategie) en sommige concepten onnodig gedifferentieerd (bijv. merkstrategie en positionering).

 Dus wat betekent 'brand' nu eigenlijk en wat is het verschil tussen je merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie?

Merk versus logo

Waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting, met name onder mensen die geen merk of marketingprofessionals zijn, is dat het merk hetzelfde is als een logo (of visuele identiteit in het algemeen).

Je merk is veel meer dan alleen je visuele identiteit, en je logo is maar een onderdeel van je visuele identiteit.

Volgens Jeff Bezos is je merk: "Wat mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent." Hoewel kort omschreven is dit wel heel treffend. Je merk is namelijk het totaal van ervaringen die jouw bedrijf levert – van je product- of dienst, je mensen, de processen, de kernwaarden, je prijsbeleid, visuele identiteit, hoe je overkomt, hoe je de telefoon opneemt. Ten tweede blijkt hieruit dat je merk niet alleen is wat jij uitzendt, maar ook hoe je wordt ontvangen en hoe er over je bedrijf wordt gedacht.

Wat je ook doet als ondernemer, zorg dat jij je merk bouwt. Denk overal bewust over na. Elk afzonderlijk aspect beinvloedt de mening van buitenstaanders.  

Merkstrategie versus communicatiestrategie versus marketingstrategie

Dan de strategiewoorden die zoveel op elkaar lijken en soms door elkaar heen gebruikt worden. Allereerst je merkstrategie, deze vat samen waar je merk voor staat.

 In het geval van Brand Esteem : informeel, kwaliteit tot in de details – mooi design dat naadloos aansluit bij mij en wie ik ben, ik inspireer graag en maak marketing & design betaalbaar en bereikbaar voor iedere ondernemer. Het bewaken van de merkstrategie is bij grote ondernemingen de taak van de marketingafdeling. Daardoor wordt de merkstrategie dan ook vaak verward met de marketingstrategie. Echter, de marketingstrategie is veel breder dan de merkstrategie en veel vaker aan aanpassingen onderhevig.

Beschouw je merkstrategie als je vakantiebestemming, je marketingstrategie omvat dan je vakantiebudget, de vakantieduur - ga je drie weken of een weekend, met het auto, het vliegtuig of de pont. Verblijf je in een luxe resort of in een Airbnb?

Weer terug naar de marketingstrategie, deze richt zich op hoe een merk via product, prijs, communicatie en distributie tot leven kan worden gebracht op een manier dat het inkomsten genereert voor het bedrijf.

Als laatste de communicatiestrategie, deze maakt weer deel uit van de marketingstrategie. Het definieert de kernboodschappen van het merk, je belangrijkste doelgroepen En belangrijke communicatiemiddelen en -kanalen.

Je merkstrategie is door de bank genomen vrijwel constant, je marketingstrategie meer 5-jaarstermijn en je communicatiestrategie verandert met de markt mee. Wat wil je doelgroep horen, wat wil je doelgroep zien? Ben je hot of al niet meer? Ben je niet meer hot, alleen al je communicatiestrategie kan je er weer bovenop helpen.

SUCCES MET JE BRANDING!

Lfs, Esther