De 3 kernelementen van een goed merk

Blog Header.jpg

Ik heb het altijd over branding en dat het zoveel meer is dan alleen je logo. En dat is ook zo. Maar wat bedoel ik daar nou precies mee en waarom moet je aandacht aan je hele merk schenken; en niet alleen aan de visuele aspecten of weer dat logo. Een goed en volledige merk heeft drie kernelemenenten:

Visueel, verbaal en de (klant)ervaring. Je kent waarschijnlijk het belang van visuals voor een merk. En misschien heb je wel eens gehoord van de verbale kant van branding. Maar de ervaringsgerichte branding is misschien wel het krachtigste en meest over het hoofd geziene aspect van branding voor eigenaren van kleine bedrijven. Vandaag deel ik de inside scoop van elk merkelement en waarom het implementeren van elk element zo belangrijk is voor jouw bedrijf. Laten we beginnen.

 De 3 kernelementen van een sterk merk | Een merk is zoveel meer dan een logo of website. Het is de stem en de ervaring die je creëert.

Het Visuele Aspect - hoe je eruit ziet

Visual branding omvat alles van je logo tot fotografie, van webdesign tot lettertypegebruik en alles daartussenin. Het visuele aspect van je merk is van vitaal belang voor jouw bedrijf. Het is hoe het publiek jouw merk of bedrijf identificeert en onderscheidt van de concurrentie. Wanneer visual branding goed is gedaan, kun je een bedrijf identificeren met een minimale context. Als ik bijvoorbeeld McDonald’s zeg, kun je de gouden bogen visualiseren. Als ik Albert Heijn zeg, of alleen maar “Appie” zie je vast en zeker het blauwe schild of de hele supermarkt voor je. Om dit te laten werken, heb je een duidelijk vooraf gedefinieerde visuele identiteit nodig. Dit omvat een logo, daar heb je m weer ;-), de logovariaties, een kleurenpalet, lettertypesysteem, toepassingsrichtlijnen en meer.

 

Het Verbale Aspect - hoe je klinkt

Verbale branding of de tone of voice van je merk is het opzettelijke gebruik van woorden om het merk uit te drukken. Denk aan formeel of informeel. Een enthousiaste of zakelijke toon. Of je nu de stem van je bedrijf opzettelijk hebt bepaald of niet, je publiek ontvangt sowieso een stijl. Dan kan het maar beter goed bepaald en strak uitgevoerd zijn. Telkens wanneer je schrijft, een Instagramcaption of reageert op een e-mail … er komt een tone of voice door. De beste manier om de juiste tone of voice te definiëren is de toon en de terminologie van jouw merk te bepalen. Hoe wil je klinken? Wat wil je overbrengen en hoe wil je overkomen? De juiste woorden vinden, waarom is die terminologie zo belangrijk? Omdat, wanneer het goed is gedaan, je zo consistentie kunt creëren, je marketing kunt verbeteren en een community kunt bouwen en onderhouden. Maar als je het echt goed doet, vergeten mensen dat de termen die je gebruikt “bedacht” zijn. Laten we naar Apple kijken als voorbeeld. Ze hebben hun markt gedomineerd met een eigen merkterminologie. In plaats van een mobieltje te verkopen, hebben ze iPhone’s. Ze verkopen geen laptops of desktops, ze verkopen Mac’s. Deze woorden worden inmiddels algemeen erkend.

Tone of voice: De reden dat Apple zo goed is met hun terminologie is omdat ze de toon van hun merk begrijpen en hoe het zich verhoudt tot hun doelgroep. De toon van jouw merk moet ook consistent zijn met jouw bedoelingen op het gebied van jouw missie en merknaam. Of de toon nu speels en uitnodigend is of zakelijk en educatief, consistentie creëren tussen je merk en de marketinginspanningen is van essentieel belang.

 

De Brand Experience - hoe je je gedraagt

De laatste component is je brand experience. De ervaringscomponent van je branding. Dit is het aspect van branding dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is waarschijnlijk de belangrijkste. De juiste brand experience is begrijpen en beïnvloeden hoe de doelgroep zich voelt bij interactie met jouw merk. Denk aan je favoriete merk. Je bent waarschijnlijk niet zozeer loyaal aan hen gebaseerd op hun producten. Waarschijnlijker is dat je geniet van hoe hun merk je doet voelen en de ervaring die ze voor je creëren. Laten de Albert Heijn als voorbeeld nemen. Toen ik opgroeide woonden we vlakbij een VIVO. Die bestaat nu allang niet meer, maar daar ging ik alleen met mn moeder heen als we even snel een boodschap nodig hadden. Op vrijdag nam zij mij altijd uitgebreid mee voor de weekboodschappen naar de Albert Heijn. Dan haalden we lekkere dingen voor het weekend, mocht ik een lekker recept uitzoeken voor het avondeten en haalden we karrevrachten vol met boodschappen voor ons gezin. Nu nog steeds kom ik alleen bij andere supermarkten voor een snelle boodschap, maar mijn vaste boodschappen haal ik bij de Albert Heijn. Ookal zijn veel andere supermarkten een stukje goedkoper. Merkloyaliteit en ervaring gaan veel dieper dan gebruiksgemak of kostenbesparingen. Vanuit persoonlijk oogpunt kan ik zeggen dat de Albert Heijn over het algemeen goed verzorgd eruit ziet, ze hebben goede, mij bekende producten, ze zijn herkenbaar en hebben een fris en schoon voorkomen. Dat is blijkbaar belangrijk voor mij. De visuals zijn belangrijk binnen hun branding, en handig als ik ergens niet bekend ben en ik zie hun logo. Maar ik denk dat mijn persoonlijke ervaringen met de Albert Heijn, ofwel de brand experience belangrijker zijn voor mijn loyaliteit. Zet daarom voor jouw eigen merk ook een duidelijke merkervaring neer. Denk er over na, hoe wil je overkomen, wat wil je toevoegen voor je klanten? En voer dat consequent uit. Je zult zien hoe het je bedrijf verandert.

Wil je meer weten over branding? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.