De eenvoudige vragen die je helpen je levensdoel te vinden

Ik ben brand coach, dat wil zeggen dat ik merken help hun identiteit te vinden en hun kernwaarden benadruk in een design. Maar de onderneming is de ondernemer. Dit betekent ook dat ik van de persoon achter de onderneming – jou dus – exact moet weten wie je bent en wat jou drijft. Maar weet je wat jou drijft? Door de volgende vragen te beantwoorden ben je vast en zeker een stap dichterbij.

Blog Header.jpg
 

En nog even iets: je levensdoel is absoluut geen punt ver op de horizon waar je nog nooit bent geweest en waar alles ineens op z’n plek valt. Je levensdoel is je bekend. Het is het punt waarop jouw kernwaarden en kernkwaliteiten samenkomen. De volgende vragen bieden je een mooi inzicht in de richting waarin je moet zoeken.

Wat zijn jouw sterkste basisbehoeften en op welke wijze geef je hier invulling aan?

Er zijn 6 basisbehoeften in het leven: zekerheid, variatie, waardering, liefde & connectie en de twee hogere – spirituele doelen – groei en bijdragen aan een groter geheel.

Ga voor jezelf eens na hoe jij in jouw basisbehoeften voorziet. Welke behoeften zijn het sterkst voor jou? Laten we eens inzoomen op de eerste: zekerheid. Om aan je behoefte van zekerheid te voldoen kun je dat vinden op verschillende vlakken. Denk aan geld, veiligheid, je relatie, aanzien etc. Als je bijvoorbeeld veel geld verdient, creëer je de zekerheid dat je niet zonder hoeft te zitten. Geld biedt mogelijkheden en afleiding, geeft rust en zekerheid. Een andere manier waarop je een behoefte van zekerheid kunt vervullen is bijvoorbeeld elke dag dezelfde dagindeling, alles volgens een vaste routine. Ook dat geeft zekerheid. Maar in een relatie blijven hangen die jou niet meer voedt, kan je ook zekerheid verschaffen. Echter op deze manier gaat dat wel ten koste van een andere basisbehoefte: die van (oprechte) liefde & connectie. Welke basisbehoeften zijn bij jou het sterkst en hoe geef je hier invulling aan?

Wat deed je graag als kind?

Deze vraag is belangrijker dan je misschien denkt. Kinderen staan vaak veel beter in contact met hun gevoel, talenten en verlangens. Vaak zijn de spelletjes waar je voorkeur voor had als kind, iets waarin je uitblinkt in je latere leven. Wat deed jij graag? En welk element was dan het leukst?

 Een persoonlijk voorbeeld is dat ik met mijn zusje altijd met de Barbie’s speelde. Voor mij wat het opzetten en het indelen van “het dorp” het leukst, daarna had ik meestal geen zin meer, maar voor mijn zusje begon het spel dan pas. Op dezelfde manier speelde ik met lego, playmobil, ik bouwde naar beste inzicht.

Wat je graag deed als kind geeft je een hint wat je latere talenten blijken te zijn.

Als je geen baan had, waarmee zou je dan je dagen vullen?

Het antwoord op deze vraag is je heimelijk verlangen. Neem dit verlangen serieus en probeer er meer van in te plannen in je agenda. Wil je bijvoorbeeld meer lezen? Wat voor boeken wil je dan lezen? Wil je meer leren, of juist meer ontspannen?

Is er iets wat je echt leuk vindt om te doen? Waardoor je de wereld een beetje vergeet?

Als je in een flow zit, ben je echt goed op je plek. Dit zijn de momenten waarin alles vanzelf lijkt te gaan en je het beste uit jezelf haalt. Voor de een kan dit iets als organiseren zijn, voor de ander juist iets ontwerpen, lezen over persoonlijke ontwikkeling of iets fysieks zoals sporten. Waarvan raak jij in een flow? 

Welke onderwerpen gaan je aan je hart? Waarin zou je je meer willen verdiepen of meer over lezen?

Sommige onderwerpen kunnen je echt raken. Bijvoorbeeld onrecht, racisme, vrouwenrechten, het milieu of dierenleed. Als je ergens passie voor hebt, ervaar je zingeving en vervulling. Wil je ergens voor op de barricaden? In dit soort onderwerpen zit een voor jou enorme passie verscholen.

Met wie ga je graag om en waar gaan jullie gesprekken dan over?

De mensen met wie je graag omgaat vertellen je veel over jezelf. Soms heb je zelfs een bijzondere connectie met iemand die je amper kent. Wie zijn die mensen voor jou en waar gaan jullie gesprekken over?  

Welke gevoelens of emoties zou je graag ervaren in je leven?

Bedenk eens welke emoties je dagelijks voelt. Zit daar ook frustratie tussen of wil je juist andere gevoelens ervaren die je nu niet regelmatig voelt?

Je emoties en gevoelens zijn sterke richtingaanwijzers. Neem ze dan ook serieus. Niemand is te emotioneel. Waarschijnlijk zijn er emoties of gevoelens die jij verzorgt voor anderen die je juist zelf graag zou willen ervaren. Welke gevoel is dat?

Een andere tip is: Denk bij het wakker worden eens aan de emoties die je hebt ervaren in je dromen. Droomde je over vrijheid, liefde of warmte en geborgenheid? En kun je er een patroon in ontdekken? En zou het kunnen dat je die emoties of gevoelens zou moeten verzorgen voor jezelf in plaats van voor anderen?

Door over al deze vragen na te denken ga je opnieuw in connectie met jezelf en je verlangens. Neem deze verlangens serieus.

One of the hardest decisions ever is to decide to try harder or to walk away and try again.

 

 

 

Welke 6 vragen stel je jezelf voordat je aan je brand gaat bouwen?

De zes vragen die je je moet afvragen voordat je aan je merk bouwt.

Branding kan best lastig zijn. Een aantrekkelijk logo maken en een mooi kleurenpalet kiezen is zeker niet voldoende om ook een aantrekkelijk merk te creëren voor je klanten.

Het creëren van een merk voor je eigen bedrijf is een complexe taak. Het kan vaak emoties, frustraties en angsten opwekken die je aanvankelijk niet verwacht, dit is toch juist het leukste deel van het proces? Nou, het kan knap lastig zijn. Trust me, I know. Dit komt doordat je merk echt de kern van je bedrijf vormt. Dus die moet exact goed zijn.

Blog Header.jpg
 

Dus welke vragen moet je jezelf stellen voor je je merk bouwt?

Een belangrijk punt om op te merken is dat mensen over het algemeen kopen op basis van emotie in plaats van logica. Daarom moet een effectief merk een emotionele impact hebben; om verbinding te maken met de harten en geesten van je klanten.

Het merk moet een duurzaam effect hebben. Het moet gedenkwaardig zijn; om iets in de klant te activeren, waardoor ze meer willen weten over de producten of diensten die je aanbiedt.

Klinkt als flink wat druk, toch? Geen paniek ...

Om je te helpen bij dit proces, deel ik wat je moet weten voordat je een merk voor jouw bedrijf kunt maken. Deze 6 vragen dien je te kunnen beantwoorden, zelfs voordat je begint te kijken naar logo-concepten of kleurenpaletten.

Door deze vragen in de branding fase op te nemen, kun je een sterke basis leggen als het gaat om het creëren van een visuele merkidentiteit.

1. Wat is jouw visie?

De visie van jouw bedrijf omvat de reden waarom je doet wat je doet. Het is de drijvende kracht achter elke beslissing, elke actie, elk proces. Je visie wordt "je why", jouw reden om elke dag uit bed te komen. Het is de drijvende kracht die je in staat stelt om moeilijke tijden door te komen; om het licht te zien als alles wat je wilt doen is de handdoek in de ring gooien. Naarmate uw bedrijfsdoelen en -doelen in de loop van de tijd veranderen, moet je bedrijfsvisie mogelijk ook worden herzien. Houd er wel rekening mee dat je visie is wat je merkboodschap vormt en hoe je dit overbrengt naar je publiek. 

2. Wat is jouw missie?

De missie van jouw bedrijf omvat je specifieke doelen en doelstellingen. Een sterke missie geeft je richting. En het zal anderen inspireren die net als jij gepassioneerd zijn over wat je doet.    

3. Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

Je bedrijfswaarden bepalen hoe je bedrijf werkt. In wezen fungeren ze als de leidende beginselen die helpen om een samenhangende en authentieke werkcultuur tot stand te brengen. Ze dragen ook bij aan je merkpositionering en hoe je publiek jouw bedrijf waarneemt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijfswaarden aansluiten bij wie jij zelf bent en de onderneming die je wilt bouwen. Het heeft geen zin om een generieke lijst met waarden te maken, alleen omdat je vindt dat je ze zou moeten opnemen. Denk na over de waarden die belangrijk voor je zijn en hoe je deze kunt toepassen in jouw bedrijf. Heb je jouw waarden goed helder? Dan kun je door naar de volgende stap. Nog niet helemaal helder op de kaart? Volg dan de Heads & Hearts Workshop.

4. Wat is je toegevoegde waarde?

Dit lijkt in eerste instantie een heel eenvoudige vraag. Deze vraag gaat echter niet over de producten of services die je levert. Het gaat over jouw toegevoegde waarde.

Een kenmerk van een website-ontwerpdienst kan bijvoorbeeld de doorlooptijd van 4 weken zijn. Dit is echter niet de reden waarom mensen besluiten om te kopen. Dus wat is het voordeel van de klant van een snelle doorlooptijd? Dat betekent dat een gloednieuwe website binnen minder dan 14 dagen wordt gelanceerd. Geen wachtende weken of maanden meer om live te gaan! Tijd is geld!

In wezen is het de waarde die wordt geboden als gevolg van jouw product of dienst. Wat is jouw toegevoegde waarde?

5. Wie is je ideale klant?

Wanneer je aan je merk bouwt, is het belangrijk om te overwegen aan wie je de  producten of service levert. Wie is jouw ideale klant?

En wat voor persoonlijkheid hebben zij? Hoe kleden ze zich? Welke interesses hebben zij? Hou oud zijn ze? Hebben ze kinderen? Wat houdt hen s’nachts wakker?

Het beste wat je kunt doen, is om zo specifiek mogelijk te zijn. Een specifieke reeks eigenschappen stelt je tijdens de communicatie in staat om mensen te identificeren, te begrijpen en contact met hen te leggen.

6. Wat maakt jou uniek?

Een goed begrip van uw concurrenten, hun aanbod en jouw unieke verkoopargument zullen je bedrijf zeker vooruit helpen.

Maar ook vooral wat maakt jou uniek? Waarom jij? Waarom jouw producten? We kijken dus niet naar je concurrenten, je vaart je eigen koers, die bij jou past.
Hebben we alle antwoorden helder? Dan gaan we nu kijken naar welke stijl bij jou past. Welke kleuren vertegenwoordigen jouw waarden? Wat wil je uitstralen? En dan pas beginnen we te bouwen aan jouw brand.

Heb je toch meer hulp nodig bij het bouwen van je merk? Neem dan contact met mij op.

Brand Clarity - wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Blog Header.jpg

Brand Clarity : eenheid in je merk en al je uitingen

Eenheid in je merk betekent niets anders dan dat jouw merk als geheel werkt. Elk aspect van het merk, van de strategie tot de merkbeleving, alles is op één lijn. Om die eenduidigheid te bereiken is het belangrijk dat je de kern van je merk en de basiselementen ervan duidelijk definieert. Denk bijvoorbeeld aan de merkwaarden, je merkverhaal, je ideale doelgroep, je merkpersoonlijkheid of persona en je positionering.

Waarom is die eenduidigheid zo belangrijk?

Vertellen van je merkverhaal

Het eerste wat mensen willen weten over je merk is het verhaal erachter. Dit verhaal creëert een verbinding tussen je merk en je publiek. Verhalen vertellen is daarom een krachtig hulpmiddel. Als je het goed gebruikt, helpt het je om je publiek te beïnvloeden, vertrouwen op te bouwen en hopelijk ze je product of services te laten kopen. Hoe jouw merkverhaal eruit moet zien en hoe het verteld moet worden, is een belangrijke stap in het opbouwen van trouwe merkfans.

Daarnaast moet jouw doelgroep jouw merk gaan herkennen. En dat wordt lastig wanneer je niet steeds op dezelfde wijze communiceert.

Ken je doelgroep

Merken die proberen alles en iedereen willen aantrekken mislukken vaak. Omdat wanneer je aanbod en marketing niet op één bepaalde groep zijn gericht, voelt niemand zich aangesproken. En is het voor je publiek moeilijk om zich te herkennen en een aankoopbeslissing te nemen.

Het kennen en begrijpen van de juiste doelgroep geeft je de mogelijkheid om zich op hun behoeften te concentreren. Begrijpt je de pijnpunten van je publiek en biedt je een gerichte oplossing? Speel hier dan op in.

De persoonlijkheid en stijl van je merk definiëren

Mensen kopen van mensen. Hoe menselijker je merk is, hoe beter het te herkennen is voor jouw publiek.

Stap 1 is dus het toewijzen van karaktereigenschappen aan je merk. Op basis van deze karaktereigenschappen kies je vervolgens een bijpassende brand styling. Op deze wijze creëer je herkenning voor je doelgroep. En kun je beginnen met een band opbouwen. Weerspiegelt jouw brand style hoe je bekend wil staan? Zorg dan dat je in al je uitingen binnen dezelfde kaders blijft. Zo zorg je voor herkenbaarheid en herinnering. En door middel van herkenbaarheid en die gedenkwaardigheid zorg je weer voor een voorkeurspositie in het hoofd van je doelgroep. En daar wil je zijn.

Communiceren over wat jouw onderscheidende vermogen

Om echt impact te maken met jouw merk, moet je weten wat jouw producten of diensten uniek maakt. Kom je er zelf niet achter, vraag dan om je heen of huur een brand specialist in om het helder te krijgen.

Vertrouwen krijgen

Zodra je een duidelijk beeld bij jouw merkwaarden begint te krijgen, zul je zien welke enorme impact dit kan hebben. Het hebben van de kennis en het begrip over jouw merk geeft je een enorme boost in je uitstraling. Het biedt je houvast. Wanneer je niet duidelijk bent op de bovenstaande punten, zal communicatie onduidelijk zijn. Als je je ongemakkelijk voelt in situaties waarin je over jouw bedrijf merk en aanbod moet praten, weet je dat er iets moet veranderen. Je eerste uitstraling moet er een van trots zijn en je moet er 100% achter staan. Je publiek weet meteen wanneer dit niet het geval is. Als je zelf niet overtuigt bent, hoe wil je anderen dan overtuigen? Zodra je over deze duidelijkheid beschikt, kun je je merk gemakkelijk verkopen.

Focus bepalen

Focus en doel gaan hand in hand. Doordat je duidelijkheid hebt over je merk kun je het hogere doel zien en hier naartoe werken. Ook kun je je publiek op een dieper en persoonlijker niveau helpen. Om je doel te kunnen bepalen is het essentieel om een focus te behouden en de juiste beslissingen te nemen. En daarom dien je kaders te bepalen. Zodat je weet wat je moet doen en voor wie je het doet.

Wil je zelf je Brand Clarity Plan opstellen? Vraag dan het Brand Clarity Plan aan.

Wat betekent 'brand' eigenlijk en wat is het verschil tussen je merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie?

Blog Header2.jpg

Al die termen en ze lijken ook nog op elkaar. Verwarrend soms, niet?

Zelfs de meest doorgewinterde marketeers gebruiken soms de merkterminologie verkeerd.

Termen worden door elkaar gebruikt (bijvoorbeeld merkstrategie en communicatiestrategie) en sommige concepten onnodig gedifferentieerd (bijv. merkstrategie en positionering).

 Dus wat betekent 'brand' nu eigenlijk en wat is het verschil tussen je merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie?

Merk versus logo

Waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting, met name onder mensen die geen merk of marketingprofessionals zijn, is dat het merk hetzelfde is als een logo (of visuele identiteit in het algemeen).

Je merk is veel meer dan alleen je visuele identiteit, en je logo is maar een onderdeel van je visuele identiteit.

Volgens Jeff Bezos is je merk: "Wat mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent." Hoewel kort omschreven is dit wel heel treffend. Je merk is namelijk het totaal van ervaringen die jouw bedrijf levert – van je product- of dienst, je mensen, de processen, de kernwaarden, je prijsbeleid, visuele identiteit, hoe je overkomt, hoe je de telefoon opneemt. Ten tweede blijkt hieruit dat je merk niet alleen is wat jij uitzendt, maar ook hoe je wordt ontvangen en hoe er over je bedrijf wordt gedacht.

Wat je ook doet als ondernemer, zorg dat jij je merk bouwt. Denk overal bewust over na. Elk afzonderlijk aspect beinvloedt de mening van buitenstaanders.  

Merkstrategie versus communicatiestrategie versus marketingstrategie

Dan de strategiewoorden die zoveel op elkaar lijken en soms door elkaar heen gebruikt worden. Allereerst je merkstrategie, deze vat samen waar je merk voor staat.

 In het geval van Brand Esteem : informeel, kwaliteit tot in de details – mooi design dat naadloos aansluit bij mij en wie ik ben, ik inspireer graag en maak marketing & design betaalbaar en bereikbaar voor iedere ondernemer. Het bewaken van de merkstrategie is bij grote ondernemingen de taak van de marketingafdeling. Daardoor wordt de merkstrategie dan ook vaak verward met de marketingstrategie. Echter, de marketingstrategie is veel breder dan de merkstrategie en veel vaker aan aanpassingen onderhevig.

Beschouw je merkstrategie als je vakantiebestemming, je marketingstrategie omvat dan je vakantiebudget, de vakantieduur - ga je drie weken of een weekend, met het auto, het vliegtuig of de pont. Verblijf je in een luxe resort of in een Airbnb?

Weer terug naar de marketingstrategie, deze richt zich op hoe een merk via product, prijs, communicatie en distributie tot leven kan worden gebracht op een manier dat het inkomsten genereert voor het bedrijf.

Als laatste de communicatiestrategie, deze maakt weer deel uit van de marketingstrategie. Het definieert de kernboodschappen van het merk, je belangrijkste doelgroepen En belangrijke communicatiemiddelen en -kanalen.

Je merkstrategie is door de bank genomen vrijwel constant, je marketingstrategie meer 5-jaarstermijn en je communicatiestrategie verandert met de markt mee. Wat wil je doelgroep horen, wat wil je doelgroep zien? Ben je hot of al niet meer? Ben je niet meer hot, alleen al je communicatiestrategie kan je er weer bovenop helpen.

SUCCES MET JE BRANDING!

Lfs, Esther

De 3 kernelementen van een goed merk

Blog Header.jpg

Ik heb het altijd over branding en dat het zoveel meer is dan alleen je logo. En dat is ook zo. Maar wat bedoel ik daar nou precies mee en waarom moet je aandacht aan je hele merk schenken; en niet alleen aan de visuele aspecten of weer dat logo. Een goed en volledige merk heeft drie kernelemenenten:

Visueel, verbaal en de (klant)ervaring. Je kent waarschijnlijk het belang van visuals voor een merk. En misschien heb je wel eens gehoord van de verbale kant van branding. Maar de ervaringsgerichte branding is misschien wel het krachtigste en meest over het hoofd geziene aspect van branding voor eigenaren van kleine bedrijven. Vandaag deel ik de inside scoop van elk merkelement en waarom het implementeren van elk element zo belangrijk is voor jouw bedrijf. Laten we beginnen.

 De 3 kernelementen van een sterk merk | Een merk is zoveel meer dan een logo of website. Het is de stem en de ervaring die je creëert.

Het Visuele Aspect - hoe je eruit ziet

Visual branding omvat alles van je logo tot fotografie, van webdesign tot lettertypegebruik en alles daartussenin. Het visuele aspect van je merk is van vitaal belang voor jouw bedrijf. Het is hoe het publiek jouw merk of bedrijf identificeert en onderscheidt van de concurrentie. Wanneer visual branding goed is gedaan, kun je een bedrijf identificeren met een minimale context. Als ik bijvoorbeeld McDonald’s zeg, kun je de gouden bogen visualiseren. Als ik Albert Heijn zeg, of alleen maar “Appie” zie je vast en zeker het blauwe schild of de hele supermarkt voor je. Om dit te laten werken, heb je een duidelijk vooraf gedefinieerde visuele identiteit nodig. Dit omvat een logo, daar heb je m weer ;-), de logovariaties, een kleurenpalet, lettertypesysteem, toepassingsrichtlijnen en meer.

 

Het Verbale Aspect - hoe je klinkt

Verbale branding of de tone of voice van je merk is het opzettelijke gebruik van woorden om het merk uit te drukken. Denk aan formeel of informeel. Een enthousiaste of zakelijke toon. Of je nu de stem van je bedrijf opzettelijk hebt bepaald of niet, je publiek ontvangt sowieso een stijl. Dan kan het maar beter goed bepaald en strak uitgevoerd zijn. Telkens wanneer je schrijft, een Instagramcaption of reageert op een e-mail … er komt een tone of voice door. De beste manier om de juiste tone of voice te definiëren is de toon en de terminologie van jouw merk te bepalen. Hoe wil je klinken? Wat wil je overbrengen en hoe wil je overkomen? De juiste woorden vinden, waarom is die terminologie zo belangrijk? Omdat, wanneer het goed is gedaan, je zo consistentie kunt creëren, je marketing kunt verbeteren en een community kunt bouwen en onderhouden. Maar als je het echt goed doet, vergeten mensen dat de termen die je gebruikt “bedacht” zijn. Laten we naar Apple kijken als voorbeeld. Ze hebben hun markt gedomineerd met een eigen merkterminologie. In plaats van een mobieltje te verkopen, hebben ze iPhone’s. Ze verkopen geen laptops of desktops, ze verkopen Mac’s. Deze woorden worden inmiddels algemeen erkend.

Tone of voice: De reden dat Apple zo goed is met hun terminologie is omdat ze de toon van hun merk begrijpen en hoe het zich verhoudt tot hun doelgroep. De toon van jouw merk moet ook consistent zijn met jouw bedoelingen op het gebied van jouw missie en merknaam. Of de toon nu speels en uitnodigend is of zakelijk en educatief, consistentie creëren tussen je merk en de marketinginspanningen is van essentieel belang.

 

De Brand Experience - hoe je je gedraagt

De laatste component is je brand experience. De ervaringscomponent van je branding. Dit is het aspect van branding dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is waarschijnlijk de belangrijkste. De juiste brand experience is begrijpen en beïnvloeden hoe de doelgroep zich voelt bij interactie met jouw merk. Denk aan je favoriete merk. Je bent waarschijnlijk niet zozeer loyaal aan hen gebaseerd op hun producten. Waarschijnlijker is dat je geniet van hoe hun merk je doet voelen en de ervaring die ze voor je creëren. Laten de Albert Heijn als voorbeeld nemen. Toen ik opgroeide woonden we vlakbij een VIVO. Die bestaat nu allang niet meer, maar daar ging ik alleen met mn moeder heen als we even snel een boodschap nodig hadden. Op vrijdag nam zij mij altijd uitgebreid mee voor de weekboodschappen naar de Albert Heijn. Dan haalden we lekkere dingen voor het weekend, mocht ik een lekker recept uitzoeken voor het avondeten en haalden we karrevrachten vol met boodschappen voor ons gezin. Nu nog steeds kom ik alleen bij andere supermarkten voor een snelle boodschap, maar mijn vaste boodschappen haal ik bij de Albert Heijn. Ookal zijn veel andere supermarkten een stukje goedkoper. Merkloyaliteit en ervaring gaan veel dieper dan gebruiksgemak of kostenbesparingen. Vanuit persoonlijk oogpunt kan ik zeggen dat de Albert Heijn over het algemeen goed verzorgd eruit ziet, ze hebben goede, mij bekende producten, ze zijn herkenbaar en hebben een fris en schoon voorkomen. Dat is blijkbaar belangrijk voor mij. De visuals zijn belangrijk binnen hun branding, en handig als ik ergens niet bekend ben en ik zie hun logo. Maar ik denk dat mijn persoonlijke ervaringen met de Albert Heijn, ofwel de brand experience belangrijker zijn voor mijn loyaliteit. Zet daarom voor jouw eigen merk ook een duidelijke merkervaring neer. Denk er over na, hoe wil je overkomen, wat wil je toevoegen voor je klanten? En voer dat consequent uit. Je zult zien hoe het je bedrijf verandert.

Wil je meer weten over branding? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.